Нацкомісія відмовляється підвищувати тариф "Укренерго": компанії радять вибивати борги в судах

электроэнергия

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) не бачить необхідності підвищувати тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії.

Як повідомляє пресслужба регулятора, для вирішення проблеми накопичення боргів на енергоринку "Укренерго" має ефективніше стягувати заборгованість зі своїх боржників у судовому порядку.

"У НКРЕКП переконані, що рішення щодо питання накопичення боргів на ринку полягає не у встановленні нового тарифу на послуги з передачі електроенергії, на якому наполягає НЕК "Укренерго", а у налагодженні ефективної господарської діяльності, зокрема, претензійно-позовної роботи відповідних підрозділів НЕК "Укренерго" зі своїми боржниками", – наголошується у повідомленні.

НКРЕКП наголошує, що чинний тариф "Укренерго" на послуги з передачі електричної енергії у 2023 році, встановлений постановою №1788 від 21 гркдня 2022 року, був прийнятий з урахуванням прогнозних показників енергосистеми та потреб усіх зацікавлених учасників ринку, зокрема, виробників ВДЕ.

"Також необхідно звернути увагу на те, що своїм рішенням регулятор у тарифі на передачу електроенергії на 2023 рік забезпечив 100% вартості послуги ВДЕ", – зазначає НКРЕКП.

Водночас регулятор визнає, що наразі на ринку електроенергії дійсно накопичились значні борги. В тому числі борг НЕК "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець" для виплат виробникам за "зеленим тарифом" станом на 24 жовтня склав 31,2 млрд₴

У той же час борги учасників ринку перед НЕК "Укренерго" по сплаті тарифів на передачу, диспетчерське управління та за послуги на балансуючому ринку станом на 20 вересня становив 48,8 млрд₴

Читайте також: Борги учасників ринку електроенергії перед "Укренерго" перевищили 60 мільярдів, – Кудрицький

Як повідомлялося, голова "Укренерго" Володимир Кудрицький у інтерв’ю БізнесЦензору розповів, що загальна заборгованість учасників ринку електроенергії вже перевищила 60 мільярдів гривень, що не дозволяє вчасно розраховуватися за послуги балансування та надання допоміжних послуг, а також за "зеленим тарифом".

Для вирішення цієї проблеми він пропонує переглянути тарифи "Укренерго" на послуги з передачі та диспетчеризації, а також зменшити можливості окремих категорій споживачів не платити за спожиту електроенергію та послуги НЕК.

Детальніше читайте на БізнесЦензорі: Керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький: "Висновок ДАСУ нічого спільного з аудитом немає, це більше схоже на профанацію, або на якусь атаку"

Автор: Михайло Орлюк

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.