Польща другий день підряд аварійно викуповує надлишки електроенергії в Україні

лэп

Через профіцит електроенергії в енергосистемі "Укренерго" у вівторок знову звернулося до польського оператора PSE з проханням про аварійну допомоги у вигляді термінового викупу надлишку української електроенергії, що виникає у денні години через активну роботу сонячних електростанцій.

Як повідомляє пресслужба "Укренерго", обсяги профіциту дещо зменшилися, порівняно з попереднім днем.

"Сьогодні в енергосистемі є профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит "Укренерго", польський оператор енергосистеми PSE, в 3 денні години надає аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 480 МВт-год", – йдеться у повідомленні.

Водночас Україна сьогодні імпортуватиме електроенергію в денні та вечірні години (період максимального споживання) зі Словаччини та Румунії. Загальний обсяг 745 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 116 МВт.

Експорт електроенергії здійснюється до Словаччини, Молдови та Румунії в нічні години (добовий мінімум споживання) загальним обсягом 2 256 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 384 МВт.

Читайте також: "Укренерго" спростувало заяву Міністерства енергетики про аварійну допомогу для енергосистеми Польщі (оновлено)

В "Укренерго" додали, що виробленої в Україні електроенергії достатньо для забезпечення потреб всіх побутових та юридичних споживачів і наразі оператор не бачить підстав для обмежень в енергосистемі, якщо не буде нових обстрілів.

Водночас через бойові дії та з інших причин без світла залишається 416 населених пунктів. Через обстріли є пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. З технічних причин є відключення в Сумській та Чернігівській областях.

Як повідомлялося, у понеділок, 6 листопада, "Укренерго" також зверталася до польського оператора для надання аварійної допомоги у вигляді термінового викупу надлишків української електроенергії протягом трьох денних годин загальним обсягом 900 МВт-год. Аналогічна ситуація також була зафіксована 31 жовтня.

Автор: Михайло Орлюк

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.