Суд над Геннадієм Диким: як у Білій Церкві борються за крісло мера

США объявят 24 февраля о пакете помощи Украине на 2 млрд долларов
США объявят 24 февраля о пакете помощи Украине на 2 млрд долларов
Польща сьогодні відправить в Україну першу партію танків Leopard 2, - Bloomberg
Польща сьогодні відправить в Україну першу партію танків Leopard 2, - Bloomberg
Суд над Геннадієм Диким: як у Білій Церкві борються за крісло мера

Під час війни дехто вирішив влаштувати політичне рейдерство у Білій Церкві, виковирявши мера міста з посади. Справа, яку періодично "забували" та "згадували" міському голові найбільшого міста столичного регіону, трапилася 5 років тому. Геннадія Дикого звинувачують у купівлі будівлі під ЦНАП за завищеною у п’ять разів ціною. Затяжне розслідування все ж може дійти до логічного завершення вже сьогодні, 22 лютого. Щоправда, за спробою "обезголовити" місто з багатомільярдним ресурсом, імовірно, стоять серйозні гравці. Детальніше – у матеріалі "Моєї Київщини"

Об этом сообщает Архив компромата

Геннадій Дикий у політикумі Білої Церкви з 2010 року: спершу був депутатом міської ради VI скликання, потім дві каленції поспіль міським головою. За роки перебування на посаді "обжився" незакритим кримінальним провадженням щодо купівлі в 2018 році недобуду під ЦНАП за 24 млн грн, хоча номінальні власники придбали її за 4,5 млн₴ Розслідування триває вже роками, а отже, безумовно, є зацікавлені в цьому штучному затягуванні. Принаймні були раніше, адже 2022 року про забуту Богом і людьми справу таки згадали.

Інкримінована махінація з нерухомістю

30 серпня 2018 року на пленарному засіданні 55 сесії Білоцерківська міська рада Київської області розглянула подання Геннадія Дикого, за результатами якого вирішили придбати нерухомість. Ідеться про право на будівництво адміністративно-торговельного комплексу відповідно до архітектурно-планувального завдання та недобуд загальною площею 4728, 5 кв.м.

Резонанс цієї справи полягає в сумі, яку вирішили заплатити за цю нерухомість, – 24 млн₴ До порівняння, попередні власники (Павло Ходаківський і Наталія Сокирко) купували це майно у компанії ТОВ "Т.Р.К. Театральний" за 4,5 млн₴ Вартість вищезазначеної нерухомості оцінювало ТОВ "Укрекспертиза-центр" за допомогою порівняльного методу.

НАБУ та САП 23 вересня 2022 року повідомили Геннадію Дикому про підозру у завданні понад 8,7 млн грн збитків територіальній громаді. Дії голови міста кваліфіковані за ч. 2 ст. 364, ч. 4. ст. 358 КК України.

Відтак Дикому може загрожувати до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

27 вересня 2022 року слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав Дикому запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Поручителями мера стали:

  • заступник голови Білої Церкви Олександр Поляруш;
  • народний депутат від фракції "Слуга народу" Валерій Колюх;
  • депутат Київської обласної ради Володимир Сабадаш;
  • перший заступник голови Київської облради Ярослав Добрянський;
  • колишній командир 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олександр Вдовиченко.

5 січня 2023 року прокурор САП за матеріалами НАБУ скерував обвинувальний акт щодо Дикого до суду. Підготовче засідання в кримінальному провадженні Вищий антикорупційний суд призначив о 10 ранку 22 лютого.

Справу слухатиме колегія суддів у складі: голова Наталя Мовчан, судді Андрій Біцюк і Володимир Воронько.

Рішення у справі Дикого точно буде. Але зауважимо, що проти чинного мера Білої Церкви роками стоять пов’язані з москвою люди. Це скандальний народний депутат від ВО "Батьківщина" Вадим Івченко, батько якого – "КДБшник". До слова, проти Івченка меншого в листопаді 2022 року ДБР поновило розслідування у справі про розкрадання земель, що належать Міністерству оборони України.

По той бік "рингу" із Диким і міністр транспорту і зв’язку часів Азарова Костянтин Єфименко. 2015 року він особисто боровся за крісло мера Білої Церкви, але програв у другому турі з результатом у 39,3 % голосів. Єфименко – багаторічний CEO компанії "Біофарма", стратегічним інвестором якої є холдингова компанія UFuture одіозного олігарха з російським корінням Василя Хмельницького. До того ж Хмельницький був та досі є фронтменом друга дитинства та "гаманця" путіна Аркадія Ротенберга. За даними ЗМІ, останній і досі – тіньовий власник столичного ТРЦ "Ocean Plaza".

Свого часу команда Хмельницького не шкодувала часу та ресурсів на просування потрібного їм кандидата на пост мера Білої Церкви – Миколу Бабенка, але не склалося. Вони програли тоді, але не хочуть зробити це знову.

Чому їм потрібне крісло мера?

Це місто завжди було "ласим шматком" для любителів розпоряджатися великим ресурсом. А за останній рік повномасштабної війни фінансова ситуація громади покращилася на 100 млн грн завдяки сплаті військовослужбовцями податку від доходу фізичних осіб (ПДФО). Фактично лише податки становлять суму, якої немає в багатьох громадах Київщини.

Наразі Біла Церква стала страгічно важливим регіональним центром по забезпеченню військових та зміцненню обороноздатності країни. Тому цілком імовірно, що спраглі влади люди не хочуть проґавити шанс контролювати всі процеси. Але розбалансування влади у місті, де військові залежать від неї, може бути дуже небезпечним.

Источник: Russian Post

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.