П’ять країн проситимуть Євросоюз продовжити заборону на ввезення українського зерна

зерно

П’ять центральноєвропейських членів ЄС – Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина – у середу спільно проситимуть Євросоюз продовжити заборону на імпорт українського зерна після 15 вересня.

Про це повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, передає Reuters.

"Ми їдемо до Варшави, щоб зміцнити співпрацю п’яти країн і підписати декларацію або угоду, в якій ми проситимемо ЄС продовжити заборону після 15 вересня", – зазначив він.

Як пише видання, країни Центральної Європи побоюються, що припинення "зернової угоди" може призвести до збільшення потоків зерна та виникнення вузьких місць у цих п’яти країнах.

За словами Надя, п’ять країн проситимуть залишити заборону на імпорт чотирьох українських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику – наразі без змін. Водночас транзитні поставки продовжаться.

Утім, за його словами, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Словаччина також обговорюватимуть варіант, коли вони можуть індивідуально просити ЄС додати продукти до списку заборонених.

Водночас міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Варшава готова поліпшити транзит через Польщу за умови, що Євросоюз допоможе з інфраструктурою.

Надь також наголосив, наземне транспортування зерна є дорогим, і запропонував ЄС запропонувати Україні або судноплавним компаніям прогресивну субсидію на транзитні перевезення, щоб дозволити відвантажувати зерно в альтернативні порти для уникнення навантаження на європейські ринки.

Як повідомлялося, 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Водночас транзит цих товарів через ці країни до інших держав Євросоюзу або за його межі триває.

У відповідь на це Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заборони щодо пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника, а також інших продуктів, що надходять з України.

Очікувалося, що рішення Брюсселя діятиме до 5 червня, проте на початку цього місяця Євросоюз продовжив тимчасову заборону до 15 вересня. Брюссель пояснив необхідність обмежень "винятковими обставинами", що включають логістичні складності та нестачу в потужностях зберігання.

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.