Чому держава почала воювати з власними виробниками зброї

Два тижні тому в Києві відбувся форум оборонних індустрій, на якому влада закликала іноземні компанії до інвестицій в Україну та створення спільних СП з українськими виробниками.

"Я буду радий, якщо тепер вони знайдуть можливість для себе, для своїх країн, для своїх компаній розвивати місцеве виробництво в Україні. Самостійно, спільно з українськими компаніями, з державними компаніями, з приватними – це менш важливо. Головне, щоб вони розвивали це виробництво в Україні", – наголошував на форумі профільний міністр Олександр Камишін.

Президент України Володимир Олександрович Зеленський повідомив, що Україна розробляє спеціальний економічний режим для оборонно-промислового комплексу.

А за два тижні одразу два великі виробники українського ВПК заявляють про перешкоджання їхній роботі?

Спочатку Національне антикорупційне бюро провело обшуки в офісах та місцях проживання співробітників єдиного в Україні виробника охолоджених тепловізійних прицілів Archer.

А потім КБ "ЛУЧ" повідомило про третій прихід аудиту ДАСУ на підприємство.

То що відбувається? Влада, маючи явну тенденцію до зниження допомоги зброєю із Заходу, нищить власний ВПК? Чи ВПК таки найбільший злочинець у державі?

Про обшуки в Archer повідомив її керівник Олександр Яременко на своїй сторінці у "Фейсбуці".

Він виклав колоритне фото розбитого сейфа і додав, що під час обшуків представники НАБУ вилучили телефони, комп’ютери та документи, що стосуються виконання державних контрактів. Зауваживши, що компанія добровільно передала техніку, всі паролі й документи.

Чому держава почала воювати з власними виробниками зброї 01

Але найбільший резонанс викликали слова Яременка, що правоохоронці копіювали конструкторські креслення і документацію, програмні продукти, які є інтелектуальною власністю компанії і держави. А також переказ ним слів детектива НАБУ, що компанія не може нічого виготовляти та є "прокладкою" Міноборони.

У відповідь у НАБУ підтвердили факт обшуків, але заперечили вилучення будь-чого, що б могло зашкодити виробництву.

"Наразі встановлено, що одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів – майже 1,5 млрд гривень, з яких компанія отримала передоплату (від 80 до 100 %). Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад 9 місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у боротьбі з агресією РФ", — йдеться в повідомленні НАБУ.

У Бюро стверджують, що станом на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 млн₴ Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій, зауважили в НАБУ.

Виходячи із цього, НАБУ давно мало б відкрити справу по "Львівському арсеналу" з дебіторкою понад мільярд. Але ця компанія чомусь бюро не цікавить.

Чому держава почала воювати з власними виробниками зброї 02

"Ухвала на обшуки була непідготовлена зовсім. У ній написано, що я взяв державні кошти і не виконав контракти. Це неправда. З 2014 року я виконав 78 контрактів, 8 – з яких з МО, бо це найважча структура. Ми працюємо з фондами, Нацгвардією, СБУ, ГУР. А мою компанію називають прокладкою МО. І мою чеську компанію так називають. Це несправедливо", — розповів Яременко Цензор.НЕТ.

"Вони не запитували мене, що коли розпочалась війна, за рішенням керівництва – бо Ізюм розбомбили, в Черкаси прилітало – я вивіз своїх хлопців до партнерів у Чехію, які мені дали виробництво, умови. Завдяки цьому ми продовжуємо виконувати державні контракти, і вже виконали 23 контракти. На двох контрактах ми спіткнулись, і трошки затримали виконання, бо цілий рік отримували диверсії – блокування рахунків, вибрики на митниці…", – пояснює керівник Archer.

На думку Яременка, слідчі дії є результатом замовної заяви до НАБУ. "Мене попереджали про ці неприємності. Сьогодні я все це пояснив на комітеті, і готовий ще пояснити НАБУ", – каже він.

За словами Яременка, детективи не зрозуміли специфіки роботи компанії. "Чому виводились гроші? Бо я робив передплату сам собі, своїй компанії, бо нам казали – виїжджай: ми закупали по всьому світу комплектуючі і на 80-90 % робили прилади в Чехії, а потім в Україні доробляли і ще раз робили контрольну прошивку", – розповідає керівник Archer.

"Це компанія не моя, це компанія українська. І якщо її знищити, то гинутимуть десятки тисяч наших хлопців. Ми не можемо уявити, як би розгорталась ця війна з 2014, якби не наші прилади. Ми зараз навіть дистанційно хлопцям допомагаємо", – наголошує він.

Яременко наголошує, що зараз не збирається виводити компанію з України, але хоче донести свою позицію НАБУ.

Звісно, вилучення двох ноутбуків телефона – важко назвати блокуванням виробництва.

Хоча Яременко і зауважує, що це йому та бухгалтеру значно ускладнило роботу. Але сама справа проти єдиного виробника видається дивною.

Хоча на фоні приходів ДАСУ на КБ "Луч" і це ще квіточки.

Цензор.НЕТ вже не раз писав про ідіотську позицію ДАСУ, що підприємства-постачальники армії не повинні були отримувати прибуток. За наслідками цього пункту висновку зараз на деякі підприємства вже прийшли правоохоронці. Щоб якось виправити ситуацію депутати мали ухвалювати окрему постанову ВР, що підприємства можуть мати прибуток.

Але при цьому відомство Алли Басалаєвої досі вважає себе правим. І продовжує перевіряти підприємства через прибуток. За час воєнного стану на КБ "Луч" приходять втретє.

Чому держава почала воювати з власними виробниками зброї 03

"Через 10 днів після публічного звернення нашого підприємства щодо хибності висновків Держаудитслужби та пов’язаних з цим загроз, 29 вересня Державна аудиторська служба розпочала ревізію "окремих питань" діяльності ДП "ДержККБ "ЛУЧ", в тому числі щодо включення прибутку до складу ціни на нашу продукцію. Як відомо, Держаудитслужба ще раніше звернулася до Міноборони із вимогою про стягнення отриманого підприємствами прибутку", – йдеться в заяві конструкторського бюро.

ДП "ДержККБ "ЛУЧ" нагадує: що за власні обігові кошти розробляє нові системи озброєння, ліквідовує наслідки ракетних ударів, відновлює та замінює пошкоджене обладнання та продукцію, здійснює релокацію виробництва та нарощує виробничі потужності.

"Ці обігові кошти формуються прибутком, отриманим у тому числі від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, чинною і зараз", – зауважують у КБ.

Вимога Держаудитслужби щодо повернення прибутку є критичною для діяльності підприємства і ставить під питання виживання оборонно-промислового комплексу, наголошують на підприємстві.

Якщо перші хвилі претензій по 335 постанові Басалаєва сприймала мовчки, то цього разу вочевидь підготувалася. По-перше, керівниця ДАСУ сама оперативно зробила заяву у ЗМІ. По-друге, ще до появи заяви КБ "Луч" деякі ЗМІ розмістили колонки нікому невідомих експертів про порушення підприємства Олега Коростильова.

Чому держава почала воювати з власними виробниками зброї 04

"Держаудитслужба виявила численні порушення, коли недоброчесні виробники створили різноманітні схеми, аби незаконно витягнути з державного бюджету мільярди гривень. Це неприпустимо! Фактично це мародерство під час війни, яке виробники прикривають патріотичними гаслами. Уся інформація про відповідні порушення була передана правоохоронним органам", – заявила Алла Басалаєва.

Також очільниця ДАСУ додала, що всі спроби виробників перекласти на аудиторів відповідальність за невиконання умов профінансованих на 100 % державних контрактів є маніпуляцією. Як приклад вона навела ситуацію із КБ "Луч".

"Висновки, зроблені аудиторами, жодним чином не призведуть до зупинки виробництва критичних видів озброєння, включаючи кілька ракетних комплексів", — підкреслила Басалаєва.

У цьому місці в Басалаєвої хочеться спитати: вона свідомо прикидається чи таки геть нічого не розуміє про наслідки своєї роботи?

Тому що саме гроші з прибутку, за якими так ганяється Басалаєва – і йдуть на релокацію виробництва та створення нових видів озброєнь.

Нікому невідомо, де була Басалаєва у березні 2022, коли українські військові зі "Стугнами" і "Корсарами" звільняли Київщину. Аудит ДАСУ в своїх тисячах сторінок не допоможе нічого підпалити в Криму. Хіба що трохи соломи.

Але використання роботи ДАСУ останнім часом наводить на прикрі роздуми. Зараз з аудитом ДАСУ ходять до тих, хто не подобається владі. Мова і про постачальників зброї, і про те, що ПДФО у місцевих влад забирають після аудиту ДАСУ. А ще влада вже дуже давно не знає, як позбутись Володимира Кудрицького з "Укренерго", і там теж тепер правоохоронці ходять з аудитом ДАСУ.

Немає, правда, чомусь аудиту про велике будівництво доріг. Але таке, певно, дуже не на часі. Краще в часи зменшення західними партнерами поставок МТД ще повоювати з власним ВПК…

Далі буде виключно авторське припущення, але історія видається такою, що в державі закінчились гроші на будівництво доріг. А в оборонку на контракти зайти можуть не всі.

І одним зі способів добути гроші на інші напрямки було б випотрошити з тих, хто працює на ВПК, їхній прибуток. Тому мовчання прем’єр-міністра та міністра фінансів в історії з 335 постановою виглядає як те, що їм була вигідна ця історія, щоб просто перенаправити грошові потоки.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор. НЕТ

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.